Een heerlijk dessertrecept uit het kookboek “Gezonde wereldgerechten”!
Met bosvruchten en pistachenoten
Een trifle bestond oorspronkelijk uit een laag fruit bedekt door gekookte room. Ergens in de 18e eeuw begon de trifle te lijken op de bekende trifle van vandaag die al eindeloos variaties kent wat de ingrediënten betreft. In een traditionele trifle zit een laag cake gedrenkt in sherry, een laag custardvla met slagroom en een laagje fruit. Dit triflerecept is dankzij de ingrediënten niet alleen heerlijk maar ook erg voedzaam. Het is verder lactose- en glutenvrij.
Ingrediënten:
- Voor de chocoladelaag
- 75 g rauwe cashewnoten, minstens 2 uur in water geweekt.
- 1 rijpe banaan
- 100 ml plantaardige melk naar keuze of gewone melk
- 1 volle el cacao van goede kwaliteit
- 2 dadels
- 2 el honing
- sap van een halve citroen
Voor de roomlaag
- 1 pakjes slagroom of een plantaardig alternatief(soja/kokos)
- 2-3 el honing of maple syrup
- 200 g bosvruchten naar keuze zoals blauwe bessen, frambozen en bramen.
- handvol ongezouten cashewnoten, grof gehakt
- Nog nodig: 4 mooie dessertglazen/wijnglazen/jampotjes
Bereiding:
- De chocoladelaag: Giet de geweekte cashewnoten af en spoel ze even af onder water.
- Doe de noten samen met de andere ingrediënten voor het chocolade laagje in een blender. Mix ze totdat je een mooie gladde “vla” krijgt, ongeveer 30 seconden (hangt van de blender af en van hoe lang de cashewnoten zijn geweekt).
- De slagroom laag: klopt de slagroom stevig. Als je de plantaardige gebruikt: Zet het blik kokosmelk/cream een nacht in de koelkast. Schep het vetlaagje af voordat je de vloeistof giet. Het vetlaagje drijft boven op de vloeistof. Klop vervolgens het kokosvet in een kom langdurig totdat een vrijwel stabiel en luchtig “slagroom” ontstaat. Als je soja slagroom gebruikt haal je hem uit de koelkast en klop je hem koud 2-3 minuten totdat ook hier een luchtige “slagroom” ontstaat.
- Voeg de honing of maple syrup toe en meng alles goed door elkaar.
- Bouw de triflelaagjes door eerst in elk glas voorzichtig 2-3 el slagroom te schenken. Doe dit met een niet te grote lepel.
- Verdeel vervolgens wat fruit over de slagroomlaag. Houd een paar lepels fruit achter voor garnering.
- Schenkt achtereenvolgens een chocoladelaag over het fruitlaagje.
- Herhaal deze lagen tot het glas bijna vol is. Dek af met fruit en de gehakte cashewnoten.
* Dit doe je om het vetgehalte omhoog te krijgen.
Variatietips:
- Een makkelijk alternatief voor de kokos-/sojaroom kan Griekse yoghurt of soja yoghurt zijn.
- In het laagje chocola kan je ipv de cashewnoten een halve avocado gebruiken.
- Voeg een lepel muesli of havervlokken toe aan de trifle en eet hem als ontbijt!
- Heerlijk ook met geroosterde amandelen of walnoten.

Fijne feestdagen!