Flespompoen met groene kruidenpesto, Feta en granaatappelpitjes

Het is het seizoen van de pompoen! Dé koningen van de herfst: Oorspronkelijk komt de pompoen uit Midden en Zuid Amerika en werd in de 16de eeuw naar Europa gebracht. Pomoenen heb je in vele soorten. De flespompoen, of zoals de de Engelsen hem noemen: butternut squash,  is een flesvormige vrucht met harde schil. Hij is minder zoet dan de donker oranje, ronde pompoenen die meer bekend zijn in Nederand, en heeft een nootachtige smaak.

Wist je dat pompenen samen met courgetten en komkommers een familie vormen…? De flespompoen is net zo gezond als de pompoen, alleen bevat hij meer Beta Caroten ,B vitaminen (vooral Foliumzuur) en calcium: 100gr pompoen levert 50mg calcium, dat is vergelijkbaar met 50ml melk, of met 2 gedroogde vijgen of dadels. 

Dit recept heb ik uit het boek Persiana, van Sabrina Ghayour gehaald. Eerst op de mooie blog van Caroline Brouwer ontdekt. Mooi boek met rijke, heerlijke recepten uit mijn geliefde Midden Oosten keuken. En zoals bij een recensie staat: “Met Persiana haal je de rijkdom en gastvrijheid van de Midden-Oosterse keuken in huis”.

Naast flespompoen heb je fetakaas nodig, pitten van ongeveer een halve granaatappel en de ingrediënten van groene pesto. In het oorspronkelijk recept word de pesto op de klassieke manier gemaakt met parmezaanse kaas, en verder met pistachenoten en verse koriander. Ik maak pesto liefst zonder kaas, vaak met noten in plaats van pijnboompitten en verder met verse kruiden die ik in de tuin heb, en op dit moment heb ik veel munt, koriander en een beetje basilicum die ik voor de pesto heb gebruikt. Het resultaat was heerlijk, de koriandersmaak proef je nauwelijks 😉  

Aan de slag! Zo maak je dit verrukkelijke gerecht:

  1. Maak eerst de pesto (kan ook een paar dagen van ten voren): Rooster de noten kort voor extra smaak. Pers en het knoflookteentje uit. Doe alle ingrediënten behalve de olie een keukenmachine en laat hem draaien totdat je een mooie gladde massa krijgt. Voeg ten slotte de olijfolie, het zout en de peper en laat de machine nog een paar seconden draaien. Bewaar de pesto in de koelkast in een gesloten bakje. 
  2. Verwarm de oven voor op 200C. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  3. Snij de pompoen doormidden en in de lengte. Schraap de pitten en draden eruit.
  4. Besprenkel of kwast de pompoenhelften royaal met olie en bestrooi ze met zout en peper. Zet in de oven voor ca 40min, totdat de randjes beginnen te verschroeien en de pompoen gaar is.

5. Smeer op elke pompoenhelft pesto.

Verkruimel de feta erover en garneer ten slotte met de granaatappelpitten.

Eet smakelijk!

Flespompoen met groene kruidenpesto en granaatappelpitten
Serves 2
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
40 min
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
40 min
Ingrediënten
  1. 1 middelmatige flespompoen (ca 500gr), doormidden gesneden in de lengte
  2. 4 el olijfolie
  3. zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
  4. 150 g feta, verkruimeld
  5. 100 g granaatappelpitjes
Voor de pesto
  1. 100 gr ongezouten pistachenoten
  2. 50 gr pecannoten / cashewnoten / pijnboompitten
  3. 1 knoflookteentje
  4. 1 klein bosje koriander, alleen de blaadjes (zo mogelijk…)
  5. 1 klein bosje basilicum, vooral de blaadjes
  6. 1 klein bosje munt, alleen de blaadjes
  7. 3-4 el olijfolie
  8. sap en rasp van 1 citroen of limoen
Bereiding
  1. Maak eerst de pesto (kan ook een paar dagen van ten voren): Rooster de noten kort voor extra smaak. Pers en het knoflookteentje uit. Doe alle ingrediënten behalve de olie een keukenmachine en laat hem draaien totdat je een mooie gladde massa krijgt. Voeg ten slotte de olijfolie, het zout en de peper en laat de machine nog een paar seconden draaien. Bewaar de pesto in de koelkast in een gesloten bakje.
  2. Verwarm de oven voor op 200C. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  3. Schraap de pitten en draden eruit. Besprenkel of kwast de pompoenhelften royaal met olie en bestrooi ze met zout en peper. Zet in de oven voor ca 40min, totdat de randjes beginnen te verschroeien en de pompoen gaar is.
  4. Smeer op elke pompoenhelft pesto. Verkruimel de feta erover en garneer ten slotte met de granaatappelpitten.
Notities
  1. Kan koud of op kamertemperatuur geserveerd worden.
Adapted from Persiana, Sabrina Ghayour
Adapted from Persiana, Sabrina Ghayour
https://www.foodsandphotos.nl/

2 Reacties

  1. Ziet er weer prachtig uit! Komt op mijn verlanglijstje 🙂

    Een vraagje, kan ik ipv pompoen zoete aardappel gebruiken?
    Bedankt alvast, groetjes,

    Marit

  2. Dankjewel, Marit!
    Je kan zeker ook dit recept met zoete aardappels maken, het zal wel machtiger worden dus minder als voorgerecht/bijgerecht, meer als hoofdgerecht 😉

    Geniet ervan! Groetjes,

    Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.