Als je net als ik van groene asperges houdt, én van de magische recepten van Ottolenghi, moet je dit lekker bijgerecht eens klaarmaken. Het kost weinig moeite en heb je naast de asperges maar 5 ingrediënten nodig.
Groene asperges zijn niet alleen maar lekker maar ook opvallend gezond. Ze zijn een hele goede bron van vitaminen, vooral A, C, K en E, van voedinsvezels, zoals Inuline, die de groei van goede darmbacteriën bevorderd, zijn calorieën-, koolhydraat- en vetarm, en hebben een zeer lage Glycemische index. Verder bevatten groene asperges antioxidanten zoals Glutathion (op de voet gevolgd door avocado), Fytonutriënten zoals Salvestrolen en MSM (zwavelhoudende aminozuren die ontstekingsremmende werking zou hebben.
Aan de slag maar dan!
Ingrediënten:
- 600 gr groene asperges, houten uitenden verwijderd
- 3-4 el olijfolie
- 25 gr roomboter
- 20 gr geschaafde amandelen en/of pijnboompitten
- 30 gr fijne kappertjes (drooggedept)
- 10 gr dille
Bereiding:
- Verhit de oven tot 180C°(hetelucht) 200C°(elektrische).
- Wentel de asperges door 1-2 eetlepel olijfolie met een flinke snuf zout en royaal versgemalen peper. Schik ze niet de dicht naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8-12 minuten in de oven, tot ze gaar zijn en wat donkere plekken hebben. Leg ze op een grote schaal en zet apart.
- Doe de roomboter in een kleine pan en voeg als het gesmolten is de amandelen en/of de pijnboompitten toe en bak 1-2 minuten, roer regelmatig tot ze goudbruin zijn.
- Giet de boter met amandelen uit over de asperges. Giet de resterende olijfolie in een pan en zet op hoog vuur.
- Roerbak de kappertjes 1-2 minuten tot ze opengaan en krokant zijn. Schep ze met schuimspaan uit de pan en strooi ze samen met de dille over de asperges.