Gevulde bolcourgettes

Bolcourgettes lijken in alles op hun…langgerekte broers, behalve hun prachtige vorm natuurlijk. Door hun bolle vorm zijn ze een ideale groente om te vullen. En gevulde courgettes, zeker de bolle, zijn niet alleen maar heerlijk maar ook een mooi bij/voorgerecht. Ziet er indrukwekkend en erg culinair uit, ideaal dus voor op de kersttafel!

Je hebt grote en gele bolcourgette, maar ze smaken hetzelfde. Hoe bewaar je bolcourgettes? Net als…hun broers of broertjes (kleine courgette, licht groen, volgens mij lekkerder!), op een koele plaats zoals een voorraadkast en dan tot 2 weken, zolang als je geen rotte plekken ziet. Gekookte courgette kun je 2 dagen in de koelkast en zelfs 3 maanden in de vriezer bewaren!

Aan de slag dan met dit mooi én lekkere gerecht! Dit heb je nodig, voor 4 stuks:

Ingrediënten(voor 4 personen):

  • 4 bolcourgetten

Voor de vulling:

  • 300gr rundgehakt of vegetarisch gehakt
  • handje koriander / peterselie / basilicum, vooral blaadjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd 
  • 2 el krenten of witte rozijnen, 30min in water geweekt en vervolgens uitgelekt 
  • vers gemalen peper, liefst witte
  • 1/4-1/2 tl kurkuma
  • 2 el tomatensaus
  • 1/2 tl zout

Voor de saus:

  • 1 uien, gesnipperd
  • Optioneel: 1 selderij stengel, schoon en in smalle boogjes gesneden 
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 1 tl azijn
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • zout en peper 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Snijd het kopje van de courgettes af (wel bewaren!) en hol de courgettes uit met een parisienneboor of een lepel. Hak het uitgeholde vruchtvlees zo fijn mogelijk. Bestrooi de binnenzijde met wat peper en zout.
  3. Verhit een pan met een beetje olie en fruit de ui een minuut of twee totdat hij glazig wordt. Voeg het courgettevruchtvlees toe en bak op hoog vuur, totdat al het vocht uit de courgettes is verdampt en de courgettes lichtbruin gebakken en zacht is. Haal uit de pan. Voeg nu het gehakt toe aan de pan en rul dit bruin. 
  4. Voeg nu het gebakken courgette vruchtvlees, de tomatensaus, de krenten (uitgelekt) en de kruiden toe en meng alles goed door elkaar.  Laat alles nog een paar minuten pruttelen. Voeg ten slotte de verse kruiden (peterselie/basilicum) toe.
  5. Vul de courgettes met het gehaktmengsel en zet in een ovenschaal. 
  6. Maak nu de tomatensaus: bak de ui een minuut of twee in een pan met hete olie, gevolgd door de selderijboogjes. 
  7. Voeg de tomatenblokjes, met vocht en al, de azijn, de peper en het zout toe en bak nog een minuut of twee mee.

9. Schenk de tomatensaus in de ovenschool om de courgettes heen. Bak ze circa 30 minuten in de oven, of totdat ze zacht maar nog wel stevig zijn. 

10. Haal de courgettes uit de oven. Leg ze op een mooi serveerbord en schenk nog wat saus erover heen.

Fijne feestdagen!

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.