Israëlische groentesalade met avocado

Groentesalades worden in Israel zowel bij de warme maaltijd als bij de falafel, het ontbijt en vooral op een terras of in een hotel gegeten. Het ontbijtbuffet is een feest voor het oog en voor de smaakpapillen: je vindt daar eindeloos soorten verse salades, quiche en hartige taarten, vis en baksels van alle soorten. De basis van deze populaire salade, is altijd fijn gesneden tomaten, mini-komkommers en uien, gekruid met peterselie, olijfolie, zwarte peper en veel citroensap. Avocado is niet alleen een smaakverrijking voor deze heerlijke salade, maar ook een bron van veel vitaminen, mineralen en de fantastische enkelvoud onverzadigde vetten(net als de vetten in noten en zaden).

Ingrediënten:

  • 3 grote maar rijpe tomaten of 4 middelmatige, gewassen
  • 1 stevige komkommer, of 3 mini – komkommers gewassen 
  • 1 rode ui
  • 1 rijpe avocado*
  • sap van een halve citroen
  • 3 el olijfolie 
  • zout en gemalen zwarte peper, naar smaak
  • 1 el platpeterselie, fijngesneden**

Bereiding:

  1. Snij de komkommer(s), de tomaten en de ui in gelijkmatige blokjes. Liefst zo klein mogelijk 
  2. Halveer de avocado, snij de helft in blokjes met een bot mes en lepel de blokjes uit met een eetlepel. Hou de avocadoblokjes even apart van de rest.
  3. Doe alle ingrediënten op de avocadoblokjes na in een serveerbord of een grote kom en schep goed door elkaar. Voeg ten slotte voorzichtig de avocadoblokjes en gehakte peterselie.
  4. Meng de citroensap, de olijfolie en de kruiden door elkaar. Schenk de dressing op de salade en breng op smaak met zout en gemalen peper.

Serveertips: 

  1. Serveer deze salade met “tahindressing”. Deze gezonde en lekkere dressing maak je door sesampasta met water en citroensap roerend te verdunnen, uitgeperste knoflookteen toet te voegen, zout en zware peper. 
  2. Voeg eens ook blokjes paprika toe of vervang de rode ui door lente ui. 
  3. Heerlijk met geitenkaas of feta.

* Een avocado kun je rijp kopen. Je kunt zelf bepalen of hij rijp genoeg is om te eten. Je voelt dat het rond de steelzet een beetje zacht is en meegeeft als je er met de vinger tegenaan drukt. Een niet-rijpe avocado is gewoon nog keihard.

** Deze salade smaakt het lekkerst met platpeterselie maar uiteraard kan je ook gewoon krulpeterselie gebruiken, of / en muntblaadjes, fijngesneden. 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.