Wat heb je nodig?
- 100 gr havermoutvlokken, het liefst een beetje gemalen (paar seconden met een blender)
- 50 gr tarwemeel/volkorenmeel
- 1 el zachte roomboter (ca. 20gr)
- 75 gr bruine rietsuiker/maple syrup / honing
- 2 kleine appels, geschild
- 2 eieren
- 150ml plantaardige melk zoals amandel-, kokos- of sojamelk.
- 1 tl vanille extract
- 1 tl kaneel
- snuifje zout
- 1 (volle) tl bakpoeder
- 1/2 tl zuiveringszout
- 2-3 el rozijnen en/of geschaafde amandelen (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem een plaat met 12 cakevormpjes en bekleed deze met papieren bakjes.
- Snij de geschilde appels in kleine blokjes.
- Roer in een middelgrote kom de havermout, het meel, het bakpoeder, het zuiveringszout, de kaneel en een snufje zout door elkaar.
- Kluts lostjes de eieren met de melk en voeg geleidelijk de rest van de ingrediënten toe behalve de appelblokjes, de rozijnen en/of de amandelen. Mix even met elkaar.
- Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel. Schep het melk-eiermengsel er snel door. Meng alles door elkaar en voeg ten slotte de appelblokjes en de rozijnen toe.
- Schep het beslag in de 12 vormpjes tot ongeveer een 1/4 onder de rand. Bestrooi eventueel nog met de amandelen.
- Bak de muffins 20-25 minuten, of tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt.