kipdijfilet met couscous, dadels en tomaten

DSC_0717

Kipdijfilet is malser dan de bekende kipfilet. Het komt van het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Dit vlees is donkerder en volgens mij lekkerder, ik gebruik het vaker dan kipfilet. De combinatie van kip, couscous met groente en zoet-pittige kruidenmix komt vaak voor in de Marokkaanse keuken.

Dit recept wordt nog gezonder doordat je quinoa ipv couscous gebruikt. Deze “graan-achtige” korreltjes zijn iets rijker aan eiwit dan de couscous. Couscous is grof gemalen gries van Durumtarwe. Quinoa bevat 16gr eiwit per 100gr, couscous: 12gr. In Quinoa zit 64gr koolhydraten per 100gr, in couscous 74gr. Couscous is ook rijk aan vitaminen zoals B1, en mineralen zoals calcium en kalium. Quinoa wint zowel van de couscous als ook van andere granen wat deze hoeveelheden vitaminen en mineralen betreft.

 

Ik ben gek op deze combinatie van kip, pittige kruiden, knoflook en de zoetigheid van dadels en tomaten. De geroosterde amandelen geven de “finishing touch” aan dit gerecht. Voor als er visite komt maak ik nog sausjes van volle Griekse yoghurt, citroensap, een snufje zout en gemalen zwarte peper. Dit ziet er nog feestelijker uit en en smaakt heerlijk!

DSC_0651Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 4 kipdijfilets
  • 250 gr Tastytom tomaten / cherrytomaten, in kleine blokjes gesneden
  • 4-5 Medjoul dadels
  • 1 grote rode ui, gesnipperd of in ringen gesneden.
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst of dun gesneden.
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl kurkuma
  • sap van een halve citroen
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • 200 gr quinoa of couscous (ongekookt)
  • 25 gr geschaafde amandelen, geroosterd 
  • klein bosje peterselie of koriander

DSC_0666 Bereiding:

  1. Snijd de dadels doormidden, ontpit ze en snijd de halve dadels in dunne plakjes.
  2. Zet een braadpan op het vuur en verhit 1 eetlepel olie op middelhoog vuur. Bak de kip aan elke kant ca. 5 minuten tot deze gaar is. Leg de stukken kip op een bord.
  3. Laat de pan van de kip op middelhoog vuur staan. Doe de uitgeperste knoflook samen met de gesnipperde ui en wat zout in de pan, roerbak dit in ca. 5min gaar. Voeg de helft van de kruidenmix en het uienmengsel (ui+knoflook+kruiden) toe en roerbak nog 1-2 min. Haal uit de pan.
  4. Doe de kip terug in de pan met de stukjes tomaat, de rest van de kruiden en de helft van de dadels erbij in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het met de deksel nog 7-8 min pruttelen. Zorg dat de kip gaar van binnen is. 
  5. Maak de quinoa klaar, zie hier hoe dit gaat. Zo maak je couscous klaar: doe couscous, samen met één eetlepel olie en kipbouillon in een kom. De ratio is 100ml bouillon voor 75gr couscous. Neem bij voorkeur zelfgemaakte kippenbouillon. Roer het geheel goed door elkaar en dek de kom precies af. Je kunt bijvoorbeeld een bord nemen dat precies op de kom past. Na ca.10 min kun je dit serveren als al het water is opgenomen.
  6. Verhit nog een eetlepel olie in de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de overige dadels toe. Blijf het goed omscheppen, ca. 3 min. Voeg het citroensap en de extra gemalen kaneel toe. Roer het geheel nog even goed door elkaar zodat alles goed warm is.
  7. Maak de quinoa of de couscous los met een vork en verdeel deze over de borden. Schep ook de kip met het mengsel uit de braadpan op de borden met de quinoa of couscous.

Image-1-10Scheur wat koriander- of peterseliebladeren in stukjes en verdeel deze over de kip. Schep het mengel van de geroosterde amandelen op de kip en serveer de borden op tafel.  Serveer met geroosterde amandelen en eventueel een sausje van yoghurt-citroensap-zout-peper.

DSC_0738Bon appetit!

Voor meer informatie over quinoa bezoek www.quinoa-informatie.nl

Print Friendly, PDF & Email

6 Reacties

  1. Deze ga ik zeker eens maken! Ziet er heerlijk uit en wat een mooie foto’s weer!
    Is er een alternatief voor de dadels? ben er zelf niet zo gek op…

    Groetjes, Jan

  2. Hartelijk dank Jan!
    Je kan de dadels weg laten hoor, ik zou dan of rozijnen toevoegen of tenminste honing toevoegen in de laatste kookminuten van de kip. De zoete smaak in dit gerecht is onmisbaar.
    Groetjes, Naomi

  3. Hoi Naomi, weet je zeker dat de hoeveelheid quinoa (of couscous) klopt? 400 gram ongekookt voor 2 personen lijkt me erg veel. 400 gram gekookt (dan gebruik je ong. 175 gram ongekookt) lijkt me logischer.

    1. Hoi Johanneke en dankjewel…..is natuurlijk niet 400gr. Pakte gelijk het kookboek, waar ik het recept eerst publiceerde om te kijken wat daar staat. Gelukkig daar klopt het ;-).

      Nog mals bedankt!

      Hartelijke groet, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.