Kip met zoete aardappelen in de oven

DSC_1578

Kip met aardappelen in de oven passen geweldig bij elkaar. De zoete aardappelen, die ik al eerder hier een paar weken geleden introduceerde, passen nog beter bij kip. Eén hele maaltijd in één ovenschaal, voedzaam, lekker en zoals meestal op deze site: eenvoudig om klaar te maken.

In de oven raken de geuren en smaken van de kip en de “bataat” vermengd met elkaar en wordt het een feest voor de smaakpapillen!

DSC_1581 

De zoete aardappel is gezonder dan een gewone aardappel (zie zoete aardappelrecept nr. 1). De andere ingrediënten doen onze gezondheid ook goed zoals de kurkuma en de verse kruiden. Het citroensap, een paar druppels maar, geven de ingredienten een extra “kick”. 

In dit recept heb ik dadelstroop gebruikt, wat ik uit de Israëlische keuken goed ken. Heerlijk bij vlees- en kipgerechten, maar ook als een suiker- en honingvervanger. Je kunt dadelstroop in de reformzaak vinden, zo niet vervangen door honing of echte Maipelsiroop. Ben je Diabeet of volg je een koolhydraatarm dieet? Voeg dan helemaal geen zoete siroop toe, want je krijgt al voldoende (wel gezonde!) koolhydraten binnen.

DSC_1582

Oké, wat heb je hiervoor nodig (voor 7-8 personen):

  • 8 losse kippenpoten of 4 -bouten (ong 1kg), met vel
  • 4-5 middelgrote zoete aardappelen, schoon geboend en in parten gesneden
  • 3 el dadelstroop of honing 
  • 3 el sojasaus
  • 2 grote uien, in partjes gesneden, eventueel nog 2 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie of gesmolten kokosolie
  • een paar druppels citroensap (de citroen zelf kan je, als garnering, meebakken)
  • zout en gemalen, zwarte peper
  • ½ tl kurkuma
  • 2-3 verse rozemarijn- of tijmtakken*

DSC_1590Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 5.

  1. Vermeng de honing/ dadelstroop, de olie, de sojasaus, de citroensap en de kruiden in een kom, zonder de verse kruiden en de ui.
  2. Bestrijk de aardappelen en de kipstukken met het mengsel, of marineer een nacht/dag van tevoren de kip in de saus.
  3. verdeel de kip en de aardappelen in de ovenplaat/braadslee.
  4. Leg de stukjes ui en de verse takken tijm/rozemarijn tussen en boven de groente en de kip. Schenk de rest van het mengsel over de kip en de groente.
  5. Braad de kip een uur in het midden van de oven. Haal de schaal na 20-25 minuten uit de oven en bedruip met het braadvocht. Verlaag de nu oven naar tot 180°C en laat nog zo’n 20 minuten braden. Herhaal de laatste stap.
  6. Haal de braadslee uit de oven zodra de kip mooi bruin wordt. Laat 10-15 minuten rusten.

DSC_1584

Lekker met een groene salade en eventueel een kleine portie rijst, couscous of quinoa.

Eet smakelijk!

*dit recept kan je ook met gewone aardappelen maken (alleen aardappelen of de helft van de bataat door gewone aardappelen vervangen). Over het algemeen past tijm meer bij zoete aardappelen en rozemarijn bij gewone aardappelen

12 Reacties

  1. Gisteravond gemaakt, een echte aanrader! heerlijke combinatie, iedereen thuis vond het lekker. Zeker van herhaling vatbaar, bedankt voor dit recept!

    Groet, Sonja

  2. Wanneer de zoete aardappels in mijn moestuin klaar zijn om te oogsten ga ik dit meteen maken, kan niet wachten. Wat een mooie website. Met 2 kleine kinderen vind ik het soms lastig om geïnspireerd te koken maar ik kan hier veel ideetjes opdoen denk ik!

    1. Wat een leuke reactie Jessica, dankjewel! Zoete aardappels in jouw moestuin?? Dat moet ik ook proberen. Vergt het dezelfde behandeling als gewone aardappels, aangezien het een groente is?
      Heel erg leuk, succes ermee en met het koken!
      Groetjes, Naomi

  3. Ik heb sinds kort een moestuin en ik doe eigenlijk maar wat…. ha ha. Maar ik doe denk ik toch iets goed, want alles ‘lukt’. Maar een nuttige tip qua het verbouwen van zoete aardappels heb ik niet. Heb wel gehoord dat de grond heel luchtig moet zijn, meer zand-achtig dan klei.

  4. Super lekker recept.

    Ik dacht dat zoete aardappel alleen lekker was in de soep.
    Ik moet mijn mening grondig herzien, dit zoete aardappel receptje is echt een topper voor jong en oud.

    Ik heb trouwens zowel verse tijm als rozemarijn uit mijn kruidentuintje gebruikt.
    En met de schil er nog aan (dat merkte ik op de foto’s) smaken ze veel lekkerder.
    Bedankt voor het recept.

    Groetjes,

    Gunter

    1. Dankjewel Gunter voor jouw enthousiaste bericht en heel graag gedaan! Berichten zoals die van jou stimuleren mij om mijn lievelinge gerechten te blijven delen op het internet.
      Ik weet precies wat jij bedoelt, juist de zoete aardappels met hun schil te bakken is lekkerder. Verder nemen ze de smaken van de kip op, en dat maakt dit gerecht nog lekkerder. En met verse kruiden…een feest! Inderdaad kan je zowel tijm als rozemarijn gebruiken, doe ik zelf nu vaker dan voorheen.
      Groetjes, Naomi

  5. Heerlijk; kruiden en de dadelstroop met citroen vullen elkaar mooi aan. Wij hebben gewoon kipfilet gebruikt; daarom de tijd wat ingekort.

    1. Dankjewel en ook voor de tip om kipfilet te gebruiken. Is zonder meer sneller, wel droger maar de zachte zoete aardappels zorgen wel voor balans wat dit betreft!
      Groetjes,
      Naomi

  6. Blijft n heerlijk recept. Maak het regelmatig klaar en we genieten er nog elke keer van.
    Heb je nog tips om er groenten bij te doen op de bakplaat? Heb al n paar keer courgette erbij gedaan maar daar blijft weinig van over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.