(mini) Hamburger: zelf maken is een kleine moeite

Hamburger zelf maken: dit was mijn uitdaging afgelopen zondag.

Het zijn kleine hamburgers geworden, wat echter alleen gezonder is: vlees hebben we in principe max 100 gr per dag nodig.

Tips over wat te doen en vooral net te doen, kreeg ik van de film die ik hieronder toegevoegd heb.

Succes ermee, en alvast eet (heel) smakelijk!

DSC_0063

En eerst de ingrediënten natuurlijk:

DSC_0024Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400gr rundergehakt (geen magere)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 verse tak peterselie
  • 1 el gemalen komijn of paprikapoeder
  • 1 tl mosterd
  • 1 el chilisaus (voor kinderen tomatenketchup)
  • 20-25 gram paneermeel
  • olie of roomboter om te bakken (zie tip)*
  • zout en gemalen zwarte peper

Verder nog witte of bruine bolletjes of hamburgerbroodje en verse, rauwe groente zoals tomaten, sla, uitjes en eventueel geroosterde pijnboompitjes.

zoooo gezond: peterselie
zoooo gezond: peterselie

Bereiding:

Laat het gehakt op kamertemperatuur komen. Pel en snipper de ui. Hak de peterselie fijn.

 

DSC_0028

Meng het gehakt met paneermeel, de ui, de  chilisaus/ketchup, de mosterd en de kruiden.

DSC_0030

 

Dit is zwarte peper mama?
Hoe werkt dit mama?

Voeg royaal zwarte peper toe, vers gemalen.

mijn nieuwe handen model
ooooh, zo. mijn nieuwe handen model

Verdeel het mengsel in 4 porties en vorm van elke portie een platte kleine hamburger

DSC_0047

Verhit een scheutje olie in een koekenpan of voeg in de magnetron gesmolten roomboter toe (zie tip*).

Leg de hamburgers in de pan en bak ze om en om in circa 5 minuten goudbruin. Het is belangrijk dat het vuur niet te laag is en niet te hoog. Tijdens het bakken de hamburgers niet met een vork drukken.  Leg de deksel op de pan en laat ze op laag vuur nog 4-5 minuten sudderen

DSC_0055

De broodjes kan je het liefst 8-10 minuten verwarmen in het midden van de oven, daarna opensnijden en met mayonaise, sesampasta of Tsasikisaus besmeren.

Brood het liefst nog 10 minuten in de oven opwarmen
Brood het liefst nog 10 minuten in de oven opwarmen

 

Beleg de broodjes vervolgens met verse groente en pijnboompitten.

DSC_0069

 

* Roomboter om te bakken? -ja!

Maar het gaat verbranden, toch? -nee. Zo doe je dat: Eerst in de magnetron laten smelten 2-3 minuten. De bovenste heldere laag gebruik je voor in de koekenpan. De onderste laag is eigenlijk de melkbestanden, die worden zwart tijdens het bakken.

 

En wat moet je vooral niet doen als je een hamburger zelf wilt maken? in dit filmpje laat topkok Hubert Keller zien waarom hamburgers vaak misgaan en hoe je een perfecte hamburger maakt:

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.