Mujadara of mejadra met krokante ui

Mujadara of zoals in Israel genoemd ‘Mejadra’ is een van oorsprong Libanees gerecht en populair in het hele Midden Oosten. Je kunt het als bijgerecht, salade of hoofdgerecht serveren. Het is glutenvrij, lactosevrij en zeer voedzaam, en ook al ziet het niet zo aantrekkelijk uit is het zeker lekker, vooral als je het met de krokante ui serveert! en eventueel met een ‘yoghurtsausje’ zoals jij hier vindt. Door de combinatie van rijst (granen) en linzen (peulvruchten), levert dit gerecht complete eiwitten net als bij dierlijke producten. 

Mujaddara is het Arabische woord voor ‘pokdalig’; de linzen tussen de rijst lijken op pokdalige vlekken. Het gerecht bestaat blijkbaar al honderden jaar. Het eerste geregistreerde recept voor verscheen in Kitab al-Tabikh, een kookboek samengesteld in 1226 in Irak. In het eerste boek van Yotam Ottolenghi vind je ook een recept van Mejadra.

Ingrediënten (voor 4 mensen)

  • 200 gr witte of 150 gr zilvervliesrijst(ongekookt)
  • 200 gr groente of bruine linzen(gedroogd), of uit blik/pot
  • 2 grote uien, gepeld en in dunne ringen gesneden 
  • 2 el spelt-/tarwemeel
  • zout en gemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 kurkuma
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl kaneel of piment
  • peterselie of koriander of bieslook ter garnering
  • 2 el olijfolie

Bereiding:

  1. Kook eerst de rijst: Doe hem met 275ml water (1,5 kopje) water en wat zout in een pan, breng aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur nog 35-40 minuten. Neem de pan van het vuur, haal de deksel er af en leg er een schone doek overheen. Doe de deksel terug en laat de pan zo staan, om extra vocht in te trekken.
  2. Kook de linzen in een pan met voldoende water, breng aan de kook en laat ca 10 minuten koken. Ze moeten beetgaar zijn, niet te zacht. Giet ze af en laat ze afkoelen.
  3. Meng de uiringen met de bloem en wrijf ze goed met jouw handen. Bak de ui in hete olie op middelhoog vuur in een grote pan. Fruit ze door  ze ca 5 minuten af en toe te roeren totdat ze mooi goudbruin worden. Leg de gefrituurde uien op een keukenpapier en bestrooi ze met zout. Zet het vuur nog niet uit.
  4. Voeg nog een beetje olie in de hete pan. Schep de linzen er in, voeg de kruiden toe en bak alles mee een paar minuten. 
  5. Meng de rijst, een deel van de uien en de linzen met elkaar. Proef en voeg zout en peper naar smaak. 
  6. Serveer meet hopjes van de rest van de gebakken uitjes er boven op.

Serveertip: Serveer warm of op kamertemperatuur, met een komkommer-tomatensalade en eventueel dikke yoghurt 

Mobiele versie afsluiten