3 Heerlijke tapenades

  1. Olijventapenade

100 g zwarte ontpitte olijven, bijvoorbeeld Kalamata
2 el rozijnen, ca 25 g
2 knoflooktenen, uitgeperst
sap en rasp van een halve verse citroen
gemalen zwarte peper
handje basilicumblaadjes, ca 10 gr (optioneel)

Bereiding:

Pureer de olijven, de rozijnen, de basilicumblaadjes en de uitgeperste knoflooktenen in een keukenmachine of staafmixer tot een gladde massa. Voeg peper en citroensap naar smaak toe.
Variatietip: probeer eens kappertjes en ansjovis i.p.v. de rozijnen.

2. Gegrilde tomatentapenade

  • 400 g zoete, stevige tomaten zoals Pomodoro of TastyTom, doormidden gesneden
  • 3-4 hele knoflooktenen (niet gepeld)
  • 4 el olijfolie
  • zeezout, gemalen peper
  • basilicum / tijm 10-12 blaadjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C of op grillstand op 180 °C.
Leg de tomatenhelften met de snijkant naar boven naast elkaar op een bakplaat of middelgrote ovenschaal en de knoflookteentjes ertussen in.
Bestrooi de tomatenhelften met zeezout en besprenkel met olijfolie.
Rooster de tomaten 25-30 minuten. Hoe groter de tomaten zijn hoe langer het duurt.
Laat de ovenschaal of bakplaat buiten de oven afkoelen. Pel de knoflooktenen of haal de inhoud eruit en doe hem in een kommetje.
Doe de tomaten, de knoflook en de basilicumblaadjes in een staafmixer of een blender en mix totdat je de gewenste consistentie krijgt.

Kruid nog naar smaak met zout en peper.

3. Aubergine-walnotentapenade

  • 1 grote aubergine
  • 1 middelmatige ui of 2 sjalotjes
  • 2 eieren, hard gekookt
  • olijfolie om te bakken
  • 70 g walnoten
  • zout en gemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Snijd de aubergines in plakken van circa 1 cm dik. Bestrooi de aubergineplakken met zout en leg ze in een vergiet, het liefst met iets zwaars erop. Laat ze 15 tot 30 minuten staan. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
  2. Verhit een grillpan met olie op hoog vuur tot hij loeiheet is. Bak de aubergine van beide kanten gaar. Keer één of twee keer om. Zet het vuur uit en leg de aubergineplakken op keukenpapier.
  3. Bak, in dezelfde pan, waarin je de aubergine bakte, de uiringen lichtbruin.
  4. Hak de walnoten fijn met een keukenmachine of met een houten hamer.
  5. Meng alle ingrediënten met elkaar in een keukenmachine en kruid naar smaak met zout en peper.

* kies bij voorkeur een stevige aubergine, zo licht mogelijk in gewicht en met een gladde schil. Je hebt dan een grotere kans dat hij weinig pitjes bevat, die een bittere smaak veroorzaken.

Enjoy!!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.