Ottolenghi kabeljauw met paprika’s, courgettes en koriander

Het blijft altijd een uitdaging voor mij om vis klaar te maken op een manier die iedereen thuis lekker zou vinden. Hij moet vooral niet heel erg naar vis smaken, en zeker niet zoals vis er uit zien. Dit recept met Kabeljauw is een aangepast recept van Ottolenghi van zijn prachtig boek “Jeruzalem”. Kabeljauw was mijn keuze maar andere vissoorten zoals koolvisfile of heilbot, of een andere witte vis zijn hier ook voor geschikt*.

DSC_1999

Moeilijk is dit recept niet! de kruiden zijn typisch mediterraans en Kurkuma voegt veel aan het gerecht toe, niet zo zeer wat de smaak betreft maar wel voor de gezondheid.

Dit is wat je nodig hebt:

Ingrediënten

  • 500gr visfile zonder graden en huid, in 4 stukken (op de foto’s hier: Kabeljauw)
  • 1 rode paprika en 1 gele
  • 1 courgette
  • 4 middelgrote tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 middelgrote ui
  • 2 knoflooktenen, fijn gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • korianderblaadjes naar smaak
  • 1 el honing of suiker
  • 3 el appelazijn of 2 el citroensap
  • 2 eieren, los geklopt
  • 3-4 el (spelt/tarwe/rijste/kikkererwten)bloem, om te paneren, gemengd met 1tl zout
  • 2+2 el olijfolie of kokosolie om te bakken

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Verwijder de pitjes van de paprika en snij hem in dunne repen. Was de courgette en snij hem in lange repen (hij is lekkerder ongeschild).
  3. Snipper de ui of snij hem in dunne ringen. Verhit een grote pan met olie en bak de uien regelmatig roerend totdat ze lichtbruin worden (maar niet verbrand, nog 5 min).
  4. Voeg de korianderzaadjes en de courgetterepen en bak ze nog een paar minuten mee. Voeg vervolgens de paprikastukjes en bak mee voor nog 5 minuten.
  5. Voeg de knoflook, de laurierblaadjes, kurkuma en tomatenblokjes toe (in de pan), en laat alles sudderen zo’n 8-10 minuten.
  6. Voeg tenslotte de azijn, de honing/suiker, het zout en de peper toe en roer alles door elkaar en laat nog een paar minuten meebakken. Voeg als laatst de korianderblaadjes toe en zet het vuur uit.
  7. Verhit in een andere pan de andere 2el olie. Wentel de kabeljauw door de bloem (met zout), mocht je deze gebruiken. Wentel hem vervolgens in het ei en bak ze 2 minuten ongeveer aan elke kant. Zo niet kan je de vis alleen door het ei wentelen en kort bakken. 
  8. Verdeel de groente “saus” in een mooie ovenschaal en leg de vis voorzichtig er boven op.
  9. Voeg nog 2 dl water toe aan de shcaal zodat de vis net is ondergedompeld in groente en vocht.
  10. Zet de schaal voor 10-15 minuten in de oven, dan is de vis als het goed is gaar.
  11. Garneer met nog wat korianderblaadjes en serveer het liefst op kamertemperatuur.

DSC_2006

Eet smakelijk…!

Volgens het originele recept van Ottolenghi is de vis lekkerder een dag of twee na de bereiding. Bij ons is hij meteen opgegeten, wellicht kunnen jullie een paar dagen wachten en ons vertellen of hij inderdaad nog lekkerder wordt(;

* Als je vissoorten zoekt die de meeste Omega 3 bevatten, moet je één van de volgende kiezen: Haring, Makreel, Zalm, Zandvis, Paling en Witvis. Niet allemaal passen bij dit recept, helaas.

 

10 Reacties

    1. Hoi Kim, in principe wel. 500gr vis, is dus gemiddeld 125gr per persoon. Bij vlees bereken je 100gr, en bij vis 125-150.
      Groetjes, Naomi

  1. Mmmmmmmmmmmmm…
    dit recept voor Pasen gemaakt…
    het was moeilijke opdracht om een gerecht te maken voor ieder wat wils…wat Vega was… geen aardappelen en geen kaas, lekker voor kinderen enz enz…
    maar het is gelukt!
    Missie geslaagd!!

    bedankt!

    1. Wat leuk Maron, dat jouw missie geslaagt was!! en in de smaak gevallen is bij iedereen 😉
      waarmee heb je het uiteindelijk geserveerd?

      Graag gedaan!
      Groetjes, Naomi

    1. Hoi Joyce, ik eet deze vis meestel met rijst, soms gemengd met quinoa. Maat eigenlijk past hij ook bij aardappels, vastkokend.
      Eet smakelijk!
      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.