De hele week ben ik met abrikozen aan het experimenteren.
Tot nu toe waren twee recepten de meest bekroonde, één zoete, en één hartige:
1. Salade met gegrilde abrikozen, Gorgonzola kaas en walnoten
En de zoete variatie, de perfecte zomercake:
2. Abrikozen-kruimelcake
En ze zien er niet alleen lekker uit, ze zijn er ook heerlijk, en zoals met al mijn recepten, niet ingewikkeld.
De recepten:
1. Abrikozen kruimelcake
Ingrediënten
Voor de basis
- 120 gr ongezouten roomboter
- 3 eieren
- 100 gr suiker + 1 el suiker voor de abrikozen
- 1 tl vanille extract of 1 zakje vanille suiker
- 120 gr zelfrijzend bakmeel
- 6 à 8 abrikozen (afhankelijk van de grootte), doormidden en ontpit
- snufje zout
Voor de kruimelslaag
- 50 gr roomboter
- 50 gr tarwebloem
- 50 gr walnoten of hazelnoten, in grove stukjes gebroken
- 50 gr suiker
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180’C en vet een taartvorm in. Strooi wat bloem er boven op en leg de taartvorm voorlopig in de koelkast.
- Meng in een kom de boter, de suiker en de vanillesuiker of –extract tot mix op gemiddelde snelheid tot een romig mengsel.
- Voeg één voor één de eieren toe tot een glad mengsel.
- Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe (of gewone bloem met 1 zakje bakpoeder)
- Doe het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm.
- Meng de abrikozenhelftjes met de eetlepel suiker. Leg ze op het beslag.
- Doe nu in dezelfde kom van het beslag (hoef niet af te wassen…) alle ingrediënten voor het kruimellaagje, op de noten nat.
- Bewerk de ingrediënten tot kruimels met pulsen, er horen kruimels te ontstaan. Voeg ten slotte de gebroken noten toe.
- Zet de vorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 min, of totdat de kruimels licht bruin worden.
- Uiteraard kan je deze cake ook met pruimen, kersen of aardbeien maken. Als het fruit nog zuur is, voeg ik 2 el jam erbij en leg ik die eerst voorzichtig op het beslag, onder de fruitstukjes. Dit heb ik namelijk gedaan met aardbeien. Ook deze cake was heeerlijk!
-
Aangezien aardbeien minder zoet zijn, raad ik jullie aan om jam toe te voegen
2. Salade met gegrilde abrikozen en Gorgonzola kaas
Ingrediënten (voor 2 personen)
- Verse rucola- en veldslamengsel
- 6 abrikozen, die niet heel rijp hoeven te zijn
- 50 gr Gorgonzola kaas (of geitenkaas), gekruimeld
- handje walnoten, grof gebroken
- 1 el honing of dadelsiroop
Voor de vinagraitsaus:
- 5 el olijfolie
- 2 el balsamico of rode wijnazijn
- 1 tl honing of dadelsiroop
- zout en peper naar smaak.
Bereiding (ca 10 min)
- verwarm de oven op 200 graden.
- Was de abrikozen, halveer ze en gooi de pit weg.
- Verdeel de honing of de dadelstroop boven de halve abrikozen. Zet ze in de oven op bakpapier of een kleine ovenschaal.
- De abrikozen zijn klaar als ze zacht zijn. Je ziet de sappen er uitkomen en “bubbelen…”
- Maak vinaigrette dressing klaar: meng alle ingrediënten goed met elkaar. Voeg als laatst de peper en het zout toe.
- Leg de blaadjes sla op een mooie schaal of bord. Voeg de helft van de dressing op en meng voorzichtig.
- Verdeel de halve abrikozen, gevolgd door de gekruimelde kaas er boven op.
- Voeg de noten (eventueel kort geroosterd) ten slotte toe en de rest van de dressing.
Fijne zomer!