Wat een heerlijke en feestelijke verrijking van het Italiaanse trio tomaten, mozzarella en basilicum is mijn geliefde avocado! Zowel qua kleur, textuur en vooral gezondheid past hij helemaal bij dit trio. Wacht niet te lang om de avocado toe te voegen aan de rest van de ingrediënten. Zo voorkom je dat hij bruin en lelijk wordt. De verdikte balsamicoazijn heb ik zelf gemaakt, maar je kunt hem ook kant-en-klaar kopen om te gebruiken. Als je de dressing zelf maakt, bereid je hem wel hooguit 15 min voor het serveren, aangezien hij steeds dikker wordt. Je kunt uiteraard ook pure balsamicoazijn gebruiken, wat waterig en niet zoet is.
Aan jou de keuze! Hoe dan ook, deze salade is een echt feest op het bord en voor de smaakpapillen.
Ingrediënten: 150 gr mozzarellaballetjes ; 250 gram gemengde cherry tomaatjes, gewassen; 3-4 el olijfolie, extra vierge (liefst troebel); handje basilicumblaadjes, ca 20 / 15gr; 1 rijpe avocado; 4 el balsamicoazijn; 2 tl dadelstroop / honing / bruine rietsuiker; zout en peper
Zo maak je hem: 1. Snij de tomaatjes in twee helften en laat een paar minuten uitlekken in een zeef. Doe de tomaten in een mooi schaaltje/saladebord en voeg de uitgelekte mozzarella toe. Meng met elkaar.
2. Snijd de avocado doormidden, draai de helften tegen elkaar in en verwijder de pit. Snij hem met een niet te scherp mes in blokjes of schep (half)bolletjes uit het avocado “vlees”.
3. Voeg de avocadoblokjes / -balletjes aan de tomaatjes en de mozzarella toe en meng maar een beetje.
4. Bereid hooguit 15minuten voor het serveren de dikke balsamicodressing: breng de balsamico met de suikervervanger aan de kook. Laat hem op een laag vuurtje koken totdat het dikker wordt. Het duurt ongeveer 5 minuten. Let op: zodra het afkoelt wordt het nog dikker. Je moet daarom niet te lang wachten.
5. Breng eventueel nog op smaak met zout en/of peper. Bestrooi met geknipte of hele basilicumblaadjes, geheel naar eigen keuze.
6. Schenk ten slotte de dikke balsamico boven de salade.
- 150 gr mozzarellaballetjes
- 250 gram gemengde cherry tomaatjes, gewassen
- 3-4 el olijfolie, extra vierge (liefst troubel)
- handje basilicumblaadjes, ca 20 / 15gr
- 1 rijpe avocado
- 4 el balsamicoazijn*
- 2 tl dadelstroop / honing / bruine rietsuiker
- zout en gemalen zwarte peper
- Snij de tomaatjes in twee en laat een paar minuten uitlekken in een zeef.
- Doe de tomaten in een mooi schaaltje/saladebord en voeg de uitgelekte mozzarella toe. Meng met elkaar.
- Snijd de avocado doormidden, draai hem boven de pit en verwijder de pit. Snij hem met een niet te scherp mes in blokjes of schep (half)bolletjes uit het avocado “vlees”.
- Voeg de avocadoblokjes / -balletjes aan de tomaatjes en de mozzarella toe en meng maar een beetje.
- Bereid hooguit 15minuten voor het serveren de dikke balsamicodressing: breng de balsamico met de suikervervanger aan de kook. Laat hem op een laag vuurtje koken totdat het dikker wordt. Het duurt ongeveer 5 minuten. Let op dat zodra het afkoelt wordt het nog dikker. Je moet daarom niet te lang wachten.
- Bereid hooguit 15minuten voor het serveren de dikke balsamicodressing: breng de balsamico met de suikervervanger aan de kook. Laat hem op een laag vuurtje koken totdat het dikker wordt. Het duurt ongeveer 5 minuten. Let op dat zodra het afkoelt wordt het nog dikker. Je moet daarom niet te lang wachten.
- Breng eventueel nog op smaak met zout en/of peper. Bestrooi met geknipte of hele basilicumblaadjes, geheel naar eigen keuze.
- Schenk ten slotte de dikke balsamico boven de salade.
- * je kunt ook een kant-en-klare dikke balsamicodressing gebruiken.