Het is…meer dan altijd…chocoladetijd! Een goede reden -smoes- voor mij, om lekkere recepten met chocola met jullie te delen. Zoals deze hemelse Italiaanse klassieker, uit Sicilië.
Deze koek is zo klaar en zo lekker. Voor kinderen maak je hem uiteraard zonder alcohol en als ze jong zijn ook zonder noten/amandelen. Als je geduld hebt, zou ik de rol 24 uur in de koelkast laten staan, dan is hij nog lekkerder. Je kan je hem wel invriezen maar uit ervaring niet langer dan 2 weken, dan wordt het er niet beter van.
Deze ingrediënten heb je nodig:
* 200 gr Mariabiscuitjes/kaakjes
* 50 gr gezouten roomboter (of ongezouten en nog een snufje zout)
* 150 gr pure chocolade
* 50 gr (basterd)suiker
* 1 volle el cacaopoeder
* 50 gr amandelen/pistache/pecannoten, licht geroosterd
* 1-2 el Amaretto/Grand Marnier/zoete rode wijn (optioneel)
Bereiding:
1. Verkruimel de biscuitjes in een plastic zak bijvoorbeeld met een deegroller grof. De kruimels moeten echt niet te fijn worden
2. Smelt de chocolade au bain-marie in een klein pannetje of in de magnetron in een glazen kom. Vergeet niet, in dit laatste geval, om de paar minuten de chocolade goed te roeren en niet te lang in de magnetron te laten om te voorkomen dat hij uitdroogt of verbrandt. Het moet een gladde, zachte crème worden. Laat een minuut of twee afkoelen.
3. Voeg de suiker, de cacao, de noten/amandelen en de likeur toe. Meng ten slotte de verkruimelde koekjes erdoor. Meng alles goed door elkaar.
4. Schep de massa op een vel bakpapier en maak een lange “rol/worst” van het mengsel met behulp van het bakpapier.
5. Vouw het bakpapier dicht en rol totdat de worst rond is en leg hem minstens 2 uur in dek koelkast om op te stijven.
Buon Appetito!