Shakshuka met spinazie en feta

Shakshuka een zeer populair eenpansgerecht in Israël en het hele Midden-Oosten. Het wordt bij het ontbijt of bij de lunch  in veel variaties gegeten. De klassieke Shakshuka bestaat voornamelijk uit tomaten, veel kruiden en gepocheerde eieren. Shakshuka komt oorspronkelijk uit Tunesië. Mede dankzij Yotam Ottolenghi en zijn succesvolle kookboeken en de trend om steeds gezonder en suikervrijer te eten, zijn Shakshukarecepten populair geworden, ook in Europa en de VS. Hier vindt het recept voor de klassieke Shakshuka, en hier voor Shakshuka met aubergine, waar ik zo dol op ben!

Nederlanders eten Shakshuka liever tijdens de lunch, en uiteraard is dit gerecht heel erg geschikt voor een paasbruch of –ontbijt. 

Dit specifieke recept haalde ik uit het fantastische kookboek TLV. Dit boek van Yigal Krant, een journalist, die onder meer voor BNR Nieuwsradio werkt, was in 2018 met zijn boek de winnaar van het Gouden Kookboek.

‘Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv, de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten. De inwoners zijn jong, creatief en stralen een tomeloze levenslust uit. Tel Aviv is een culinair paradijs. Dat begint al op straat, met onovertroffen fastfood als choemoes, falafel en sabich. In de restaurants maken chefs dankbaar gebruik van de rijke eettradities van de immigrantenbevolking. Het resultaat is een inventieve keuken zonder regels en taboe.’

In het boek vind je niet alleen verrukkelijke recepten uit Tel Aviv en de hele regio, maar lees je ook leuke verhalen uit deze fantastische stad en wordt veel informatie gegeven over de te gebruiken ingrediënten, achtergrond van de recepten en culinaire tips voor de stad. Het boek is dus eigenlijk niet alleen een kookboek, maar ook een mooi kleurig, en handig leesboek en reisgids. Ik krijg hoe dan ook heimwee als ik in het boek blader!

De kracht van de keuken van Tel Aviv schuilt in de paradoxale combinatie van traditie en het gebrek daaraan. Enerzijds is de Israëlische keuken een etnische smeltkroes. Anderzijds kent Tel Aviv zo goed als geen restauranttraditie. Chefs worden niet belemmerd door culinaire taboes. Daardoor voelen ze zich vrij om naar hartenlust te innoveren.”

Ingrediënten (voor 2 personen): 

  • 1-2 el olijfolie
  • ca 1 tl roomboter 
  • 1 gote prei, in ringetjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden 
  • 400 gr verse spinazie, gewassen
  • 3-4 eieren 
  • 100 gr feta, gekruimeld 
  • 1/4 rode peper of rode paprika, fijn gesneden 

Bereiding: 

  1. Verwijder als je de chilipeper gebruikt desgewenst de zaadjes van de chilipeper en snijd in dunne ringen.
  2. Verhit de boter en een scheutje olijfolie in een ruime hapjespan.
  3. Fruit de prei, chilipeper/paprika en knoflook 2 minuten op halfhoog vuur. Roer regelmatig door.
  4. Voeg de spinazie en een flinke snuf zout toe en laat 3 minuten slinken.
  5. Splits de eieren en laat het eiwit garen in de saus. Roer eventueel wat rond om het stollen te versnellen.
  6. Voeg als de eiwitten niet meer doorzichtig zijn de eierdooiers toe.
  7. Kruimel de feta eroverheen en strooi over elke dooier een snufje zout.
  8. Zet na 1 minuut het vuur uit en laat nog 2 minuten rusten.
  9. Maal er flink wat zwarte peper overheen en serveer in de pan met brood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.