Soep met zoete aardappelen en pompoen

Gelukkig ook op de AH verkrijgbaar.De zoete aardappel neemt al jaren een vanzelfsprekende plaats in in mijn Mediterrane keuken. Eerst in Israël en vervolgens hier in Nederland. Gelukkig is hij nu in veel supermarktketens te vinden en niet alleen in de toko’s en de juiste ook, dus oranje van binnen, en niet wit:

De “bataat” is een zetmeelhoudende knol. Echter geen aardappel. Hij is rijk aan voedingsvezels en aan vitaminen zoals B6, C, E en vooral Beta Caroteen (de plantaardige vorm van vit A) en mineralen zoals calcium Kalium. Een gewone aardappel bevat geen Beta Caroteen en minder calcium en voedingsvezels, vandaar dat de zoete aardappel gezonder is. Hij heeft, mede dankzij de grote hoeveelheid voedingsvezels, een lagere Glycemische Index dan de aardappel, waardoor hij een langer verzadigd gevoel geeft. Hij past daarom gek genoeg beter in een Diabetes dieet. Qua energie, leveren 100gr bataat maar 95kcal. De witte variant van de bataat is (volgens mij) minder lekker dan de oranje, én minder gezond.

Wat kan je met de bataat maken?…Heel veel. Als ik luister naar vrienden en cliënten van mij die met de bataat in hun keuken experimenteerden, dan is hij lekkerder als hij gebakken is. In de oven, onder de gril of in de pan en het liefst met de schil (ja!). Zo is hij op z’n lekkerst en als ik dit mag toevoegen: in een quisch, in gemalen soep, in gebakken koekjes met een frisse yoghurtsausje of…mmmm…met kip, olijfolie, verse kruiden en knoflook.                                                                                                 

*************************************************************************

Deze oranje soep heeft veel variaties, maar de hoofdingrediënten blijven de veelzijdige zoete aardappelen, de pompoen en de worteltjes.Daarbij kan je wel of geen knoflook toevoegen (pittiger), wel of geen aardappel (zwaarder maar nog lekkerder), wel of geen gember (voor een warmere, pittige smaak) wel of geen witte wijn (een feestelijke upgrading), wel of geen kokosmelk(vetter en authentieker qua smaak) en wel of geen Crème fraîche of slagroom 😉

In ieder geval, vooral voor de “jeugd”: alles met een blender in één magische massa mixen.

Wat heb je nodig en hoe maak jij deze soep? kijk hier:

Soep met zoete aardappels, wortel en pompoen
Serves 6
De ideale oranje soep voor elk seizoen, heelijk en heel erg gezond
Write a review
Print
Bereidingstijd
5 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
30 min
Bereidingstijd
5 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
30 min
Ingrediënten
  1. * 2 middelmatige zoete aardappelen
  2. * 1 fles pompoen of een kleine pompoen (ong 300gr)
  3. * 2 winterpenen
  4. * 1 ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
  5. * 1-2 knoflookteentje, gehakt
  6. * 1,2l kip- of groentebouillon
  7. * gemalen peper en eventueel nog zout en nootmuskaat.
  8. * opties(zie boven): kokosmelk / slagroom / sojaroom / witte wijn / gember / Crème fraîche /
Bereiding
  1. Schil de zoete aardappels en snij ze in grote stukken
  2. Schil de pompoen met een dunschiller. Schrap de zaadjes er uit met de achterkant van een lepel(kan ook gegeten worden zonder schil). Snij hem in grove stukken.
  3. Was de wortel en snij hem in halfjes.
  4. Doe de groente in de pan met 1-2 el olie en roer 3-4 minuten.
  5. Laat één groot bouillonblokje oplossen in 1,2 liter water en voeg dit bij de stukjes pompoen. De groente moeten bedekt zijn door het vocht. Voeg eventueel nog water toe voor een dunnere soep.
  6. Breng het geheel weer aan de kook en doe het deksel erop.
  7. Laat ze ongeveer 20 minuten koken tot de groente zacht wordt.
  8. Voeg in dit stadium zout, peper en eventueel nootmuskaat of gember toe.
  9. Neem de pan uit het vuur en pureer de soep met een staafmixer of een keukenmachine. Zorg ervoor dat alle klonten eruit zijn, zodat je soep straks mooi glad is.
  10. voeg nu als je wilt kokosmelk of slagroom en warm het op totdat het begint te koken. Haal uit het vuur.
  11. Schenk in soepkommetjes en garneer met verse kruiden of met geroosterde pompoemzaadjes en een eventueel een beetje chilipeper.
Notities
  1. De pompoen ken je ook met schil eten, dan hoef je hem niet te schillen alleen goed te wassen.
  2. Als je geen room gebruikt kan je ook een scheutje Crème fraîche in elke kommetje toevoegen
https://www.foodsandphotos.nl/

Eet smakelijk!

Mobiele versie afsluiten