Wat kan je met de bataat maken?…Heel veel. Als ik luister naar vrienden en cliënten van mij die met de bataat in hun keuken experimenteerden, dan is hij lekkerder als hij gebakken is. In de oven, onder de gril of in de pan en het liefst met de schil (ja!). Zo is hij op z’n lekkerst en als ik dit mag toevoegen: in een quisch, in gemalen soep, in gebakken koekjes met een frisse yoghurtsausje of…mmmm…met kip, olijfolie, verse kruiden en knoflook.
*************************************************************************
Deze oranje soep heeft veel variaties, maar de hoofdingrediënten blijven de veelzijdige zoete aardappelen, de pompoen en de worteltjes.
In ieder geval, vooral voor de “jeugd”: alles met een blender in één magische massa mixen.
Wat heb je nodig en hoe maak jij deze soep? kijk hier:
- * 2 middelmatige zoete aardappelen
- * 1 fles pompoen of een kleine pompoen (ong 300gr)
- * 2 winterpenen
- * 1 ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
- * 1-2 knoflookteentje, gehakt
- * 1,2l kip- of groentebouillon
- * gemalen peper en eventueel nog zout en nootmuskaat.
- * opties(zie boven): kokosmelk / slagroom / sojaroom / witte wijn / gember / Crème fraîche /
- Schil de zoete aardappels en snij ze in grote stukken
- Schil de pompoen met een dunschiller. Schrap de zaadjes er uit met de achterkant van een lepel(kan ook gegeten worden zonder schil). Snij hem in grove stukken.
- Was de wortel en snij hem in halfjes.
- Doe de groente in de pan met 1-2 el olie en roer 3-4 minuten.
- Laat één groot bouillonblokje oplossen in 1,2 liter water en voeg dit bij de stukjes pompoen. De groente moeten bedekt zijn door het vocht. Voeg eventueel nog water toe voor een dunnere soep.
- Breng het geheel weer aan de kook en doe het deksel erop.
- Laat ze ongeveer 20 minuten koken tot de groente zacht wordt.
- Voeg in dit stadium zout, peper en eventueel nootmuskaat of gember toe.
- Neem de pan uit het vuur en pureer de soep met een staafmixer of een keukenmachine. Zorg ervoor dat alle klonten eruit zijn, zodat je soep straks mooi glad is.
- voeg nu als je wilt kokosmelk of slagroom en warm het op totdat het begint te koken. Haal uit het vuur.
- Schenk in soepkommetjes en garneer met verse kruiden of met geroosterde pompoemzaadjes en een eventueel een beetje chilipeper.
- De pompoen ken je ook met schil eten, dan hoef je hem niet te schillen alleen goed te wassen.
- Als je geen room gebruikt kan je ook een scheutje Crème fraîche in elke kommetje toevoegen
Eet smakelijk!