Tahinbrood

Tahin (sesampasta) is niet alleen een up-grading voor de smaak maar ook voor de voedingswaarde van een gerecht, want sesampasta is werkelijk ont-zettend gezond. Wist je bijvoorbeeld dat sesam een van de allerrijkste plantaardige bronnen van calcium?

Sesamzaadjes zijn ook een hele goede bron van magnesium, zink en ijzer. Ze zijn verder rijk aan voedingsvezels en aan enkelvoud onverzadigde vetzuren, zoals noten en avocado. 

Sinds ik de de keuken sta gebruik ik sesam pasta om hummus te maken, lekkere sesam pastakoekjes, in een dip met aubergine en natuurlijk zo maar verdund en gekruid, met citroensap, knoflook, zout en peper, als een heeerlijke dressing voor een salade!

Maar als hoofdingrediënt van brood??

Er is toch niets lekkerder dan eigen brood te maken. Ik ben sowieso gek op het hele proces van bakken, vooral van brood. Glutenvrij broodrecepten kan je tegenwoordig eindeloos vinden in kookboeken en op het internet. Zelf maak ik regelmatig dit noten- en zadenbrood. Ontdek zelf hoe lekker dit is en dat het echt een piece of…bread is om te maken. 

 Wist je bijvoorbeeld dat sesam een van de allerrijkste plantaardige bronnen van calcium is…? 

Kun je brood maken van tahin, zonder meel, zonder gist en zonder veel werk? Dat is toch te mooi om waar te zijn! Alleen zelf proberen geeft definitief uitsluitsel. Ja, hoor! Het is echt geen werk en met weinig ingrediënten ziet het er zo prachtig en indrukwekkend uit. Echt ongelofelijk en zo eenvoudig ook… Wees niet bang dat het naar sesam of sesampasta smaakt, want niet iedereen vindt deze smaak lekker. Het smaakt niet als gewoon brood maar is wel lekker, vooral geroosterd met bijvoorbeeld tomaatjes of alleen roomboter. 

Aan de slag, waar wacht je nog op…?

  • 100gr tahin (sesampasta), niet verdund
  • 2 el honing/dadelstroop/Maple syrup
  • 5 eieren (middelmatige)
  • 1 tl baksoda (zuiveringszout, nu ook bij de AH)*
  • 1/2 tl zout

Toevoegingen:

  • 75gr zonnebloem of pompoenpitten
  • 25 gr sesamzaad 
  • 25 gr hele lijnzaad
  • optioneel: 1 el maanzaad en/ 1 el gedroogde Italiaanse kruidenmix

Middelmatige cake bakvorm . Ik heb een blik van 26cm gebruikt. 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cake bakvorm met een beetje boter in en bekleed hem met bakpapier.
  2. Mix alle ingrediënten behalve de pitten en de zaden met een handmixer 10-15 seconden tot een glad mengstel.
  3. Mix alle toevoegingen in een kommetje en voeg 3/4 aan het tahinmengstel toe.
  4. Schep het mengsel in de bakvorm.
  5. Bestrooi de rest van de zaden en eventueel de toevoegingen er bovenop. Als je Italiaanse kruidenmix gebruik, voeg het dan liefst aan het beslag zelf.
  6. Bak het brood 30 minuten.
  7. Haal het uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat jij het in stukken snijdt.  

Geroosterd is het nog lekkerder, en ja, je kan hem voor een paar weken in de diepvries bewaren!

Eet smakelijk!

* Baksoda is een heel belangrijk ingredient om het brood te laten slagen. Anders krijg je echter geen brood. Als je de baksoda door bakpoeder vervangt, krijg je waarschijnlijk een reactie met sommige zaden waardoor ze groen worden. Niet gevaarlijk, maar niet echt mooi. Dit gebeurd ook eens als je baksoda gebruikt, maar in een kleine mate.

Bron: Krutit

 

Print Friendly, PDF & Email

12 Reacties

  1. Hoi Naomi,

    Klinkt lekker. Ik ga het van het weekend proberen. Ik heb wel een vraag: wat doe je met de laatste 1/4 van het zadenmengsel . Denk dat ik het weet .

    Groetjes
    Ingrid

  2. Dankjewel Ingrid!
    Ik was inderdaad eerst vergeten om dit bij te zetten, nu staat het wel in het recept: gewoon strooien op het brood. Voordat het de oven in gaat 😉
    Succes ermee en geniet, groetjes,

    Naomi

  3. Ziet er weer lekker en prachtig uit! Ik heb geen baksoda thuis en durf het niet met bakpoeder te gebruiken, luister goed naar wat je zegt 😉 Maar ik ga hem de komende week maken, ben benieuwd!

    Groetjes, Riet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.