Tomaten- paprikasoep met balletjes

Een echte winterkost is deze soep en gewoon verrukkelijk! Ik heb hem voor de eerste keer bij mijn vriendin, naamgenoot en collega Naomi Hartman gegeten.En gelijk de dag daarna en de keren daarna dat visite had. Je maakt makkelijk indruk op jouw vrienden en familie en je maakt deze soep snel en makkelijk klaar!

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 2-3 el olijfolie
  • 2 kleine uien / 1 grote, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 2 grote paprika’s, geel en rood, bij voorkeur geen groen, in stukken
  • 1 kleine winterpeen, in blokjes
  • 800 g rijpe smaakvolle tomaten (bijvoorbeeld trostomaten of roma), gehalveerd
  • 1 klein blikje tomatenpuree 22% of Frito van Heinz
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl verse tijmblaadjes of ½ tl gedroogde tijmblaadjes
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon of een andere bouillonblokje naar keuze
  • 1/2 tl Paprikapoeder en/of kerriepoeder
  • 150-200gr rundersoepballetjes
  • 1 tl suiker
  • Zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak, beetje slagroom
  • 1 l water
  • Optioneel: 1. een scheutje gembersiroop 
  • Extra nodig: staafmixer of blender

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de wortel- en de paprika stukken toe en bak nog 5 minuten mee. 
  2. Voeg de tomatenstukken, de tomatenpuree/Frito, de paprika en/of de kerriepoeder, de suiker en de laurierblaadjes toe. Bak deze mee met een gesloten deksel voor nog 2-3 minuten. 
  3. Schenk nu 1 liter water toe en het bouillontabletje.
  4. Laat de soep 10 min koken op een zacht vuur.
  5. Voeg vervolgens de soepballetjes toe en kook nog 5 min mee.
  6. Haal de laurierblaadjes eruit en pureer de soep glad met een staafmixer.
  7. Breng de soep op smaak met wat peper en zout. Als je van gembersiroop houdt voeg nog een scheutje gembersiroop toe.
  8. Schenkt de tomatensoep in mooie kommen en giet er een beetje zure room of crème fraîche in, en eventueel wat grof gesneden kruiden zoals basilicum of tijm. 

Eet smakelijk! 

Print Friendly, PDF & Email

2 Reacties

  1. Hallo Naomi,
    Ik heb wat vraagjes
    Waar moet de kerrie/paprika poeder door, door het gehakt of door de soep, of meebakken met de uien?
    Ik neem aan dat de soep eerst gepureerd moet worden en daarna de balletje meekoken.

    Op de ingredientenlijst staat 750-800 ml water en in de beschrijving 1 liter.

    Ik lees graag je reactie terug.

    Alvast bedankt

    1. Hoi Marian,
      Heel erg bedankt voor jouw reactie en dankzij jouw vragen heb ik het recept in deze punten gecorrigeerd.
      De paprika en/of kerrie voeg je samen met de tomatenblokjes enz toe.
      De soep moet inderdaad eerst gepureerd worden en daarna kook je nog de balletjes mee.

      Succes ermee en nog mals bedankt!
      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.