Dat het gezonder is om minder vlees te eten, weten steeds meer mensen en laten ze ook gelukkig zien in de praktijk. Een dag of twee zonder vlees verlaagt de kans op veel ziekten, zoals darmkanker en hartziekten. In plaats van vlees grijpen we gauw terug op vleesvervangers zoals een vegaschnitzel of vegaburger. Deze producten, die meestal op sojabasis zijn geproduceerd, bevatten misschien geen cholesterol en verzadigd vet, maar wel vaak veel zout en onvriendelijke toevoegingen. Probeer maar eens zelf een vegaburger te maken, eentje die echt lekker is en die je net als een hamburger tussen twee helften van een broodje inlegt. Een broodje hamburger uiteraard zonder vlees.
Door te Googlen probeerde ik een paar vegaburgers uit. Wat een leuke en vooral lekkere verrassing was, bleek een burger met champignons en tofu te zijn. Yep, lekker+tofu, dat verwacht je niet. Zo geniet je van de gezondheidsvoordelen van de sojaboon én ook nog van die van de champignons. En ook al is het niet de eerste keer dat ik het zeg: hij was werkelijk verrassend lekker!
Dit recept heeft ook een versie dat bij een veganistisch dieet past. In dit geval voeg je ipv het ei, tahinpasta (sesampasta) en nog bloem toe. Ik voegde echter alles toe, simpelweg omdat…..ik het recept niet goed had gelezen. Ze zijn ook heerlijk geworden, en dankzij de sesampasta nog gezonder. Want sesam is de beste plantaardige calciumbron die er bestaat. Ook mooi meegenomen!
Aan de slag. Deze ingrediënten heb je nodig (voor 4-5 burgers):2×2 el olijfolie of kokosolie; 200 gr champignons naar keuze, zo fijn mogelijk gesneden; 100 gr tofu, geraspt; 1 middelmatig ui of 2 sjalotjes, gesnipperd; 2 knoflookteentjes, uitgeperst; 2 el soja saus; 1 e of 1 el tahinpasta en nog 1 el bloem naar keuze, voor de veganistische versie; 2 tl paneermeel; 3 el fijne havervlokken; 1/2 tl mosterd; 1/2 chilipeper of 1/4 rode paprika, fijn gesneden.
Bereiding:
- Verhit een grote pan met olie en bak de stukjes ui totdat ze lichtbruin worden.
- Voeg de peper/paprika en de knoflook toe en bak dit nog een minuut.
3. Voeg vervolgens de stukjes champignons en de geraspte tofu toe voor nog 3-4 minuten, totdat de champignons zacht worden.
4. Schenk de gebakken groenten in een grote kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles door elkaar. Laat het in de koelkast om het te laten opstijven.
5. Maak met vochtige handen grote platte ballen van het mengsel. Verhit nieuwe olie in de koekenpan en bak de burger aan beide kanten totdat ze bruin worden, ca 5 minuten (in totaal).
Serveer met verse groente zoals tomaten, komkommer, sla, gekiemde groente en geraspte wortel, in een broodje of met friet of gebakken aardappeltjes.
En geniet!
- 2x2 el olijfolie of kokosolie
- 200 gr champignons naar keuze, zo fijn mogelijk gesneden
- 100 gr tofu, geraspt
- 1 middelmatig ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 knoflookteentjes, uitgeperst
- 2 el soja saus
- 1 e of 1 el tahinpasta en nog 1 el bloem naar keuze, voor de veganistische versie
- 2 tl paneermeel
- 3 el fijne havermoutvlokken
- 1/2 tl mosterd
- 1/2 chilipeper of 1/4 rode paprika, fijn gesneden
- Verhit een grote pan met olie en bak de stukjes ui totdat ze lichtbruin worden.
- Voeg de peper/paprika en de knoflook toe en bak dit nog een minuut.
- Voeg vervolgens de stukjes champignons en de geraspte tofu toe voor nog 3-4 minuten, totdat de champignons zacht worden.
- Schenk de gebakken groenten in een grote kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles door elkaar. Laat het in de koelkast om het te laten opstijven.
- Maak met vochtige handen grote platte ballen van het mengsel. Verhit nieuwe olie in de koekenpan en bak de burger aan beide kanten totdat ze bruin worden, ca 5 minuten (in totaal) .
- Lekker met verse groente zoals tomaten, sla, alfalfa en geraspte wortel.
Hoi!
Wat een lekkere burger was dit! Echter; bij mij was het mengsel erg vochtig waardoor de burgers zacht bleven. Had ik het vocht uit de gesneden champignons en uit de tofu moeten drukken alvorens ze te bakken?
Hoi Ingrid,
Las toevallig je commentaar, maar ik heb zelf een ‘culinaire’ theedoek, waar ik het vocht mee uit de tofu pers voordat ik er vegaburgers van maak. Ook al lijkt de buitenkant redelijk droog, dan komt er toch nog wel water uit. De tofuburgers worden zo lekker knapperig aan de buitenkant 🙂
Champignons heb ik alleen ervaring mee dat ze pas tijdens of na het bakken vocht verliezen, dus mijn techniek is dan maar wat langer te bakken om het champignonvocht te laten verdampen.
Succes & veel kookplezier! (Oh, en leuke website, Naomi! Paar lekkere recepten gevonden)