Deze was voor mij de grootste uitdaging als een (hele) grote cheesecakefan. Ik paste me aan de huidige trend aan door deze raw maar ook vegan cheesecake te maken. Cheeseloze cheesecake! kan niet lekker zijn, kan gewoon niet!
In eerste instantie leek de taart qua uiterlijk op een echte cheesecake. …Vol met twijfels en arrogantie ben ik aan dit “project” begonnen en met nog meer twijfels de eerste hap geproefd. Werkelijk mensen, ik heb met vole teugen genoten van wat er uit kwam! Het resultaat vrolijkte mijn smaakpapillen en echtgenoot op. Ik had niet verwacht dat hij zo lekker zou zijn en na de tweede dag nog lekkerder was. Koemelk vrij, Glutenvrije, geraffineerde suikervrij én ook nog ‘ovenvrij’. Dé leukste verrassing van het jaar en voortaan mijn mans verjaardagstaart 😉
Deze heb je nodig:
Voor de bodemlaag: 200 gram gedroogde vijgen of dadels, of een mix hiervan; 200 gram amandelen of een mix van amandelen met bijv walnoten of pecannoten; 2 el zachte kokosolie; snufje zout.
Voor de vulling: 250 gram cashewnoten (rauw, voor het weken in water); 100 ml kokosolie (iets minder dan een halve kop), beetje gesmolten; sap en rasp van één citroen; 100ml kokosmelk/amandelmelk, zonder toegevoegde suikers; 6 tl kokosblossumsuiker of 90ml honing/maple syrup en ten slotte 250 gram rood fruit uit de diepvries of vers 150gr; 2 el natuurlijke suikervervanger zoals honing enz en nog sap van een halve citroen.
Om te strooien, optioneel: gebleken amandelen, licht geroosterd.
Springvorm met een losse ring (20cm)
- Week de cashewnoten minimaal 2 uur.
- Mix in de ingrediënten voor de bodem fijn met behulp van een keukenmachine.
- Vet een taartvorm in en bekleed een bekleed hem met bakpapier.
- Verspreid het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in een blender. Ik heb eerst alles in een keukenmachine gedaan maar werd teleurgesteld door het resultaat.
…en toen alles naar een blender (mijn nieuwe! zo blij mee!) geduldig verplaatst en aangezet. Wat een verschil. Zooo mooi glad geworden!
Verdeel met een spatel de helft van de vulling over de bodemlaag en strijk hem glad. Zet in de vriezer.
Als je voor fruit uit de diepvries hebt gekozen laat het eerst goed ontdooien. kiest laat je dit eerst ontdooien. Pureer het vers of ontdooiende fruit met de “suiker”. Gebruik een zeef als je een gladde saus wilt krijgen.
Haal minstens een uur later uit de diepvries en giet de tweede helft boven de harde eerste. Meng de fruitsaus erdoor.
Zet de taartvorm alweer in de diepvries voor minstens 2 uurtjes. Haal uit de diepvries en zet in de koelkast een half uurtje voor het serveren.
Je kunt natuurlijk de hele vulling tegelijk boven de bodem gieten en verdelen en laten invriezen. Je kunt in dit geval een stukje taart met de saus serveren.
- 200 gram gedroogde vijgen of dadels, of een mix hiervan
- 200 gram amandelen of een mix van amandelen met bijv walnoten of pecannoten
- 2 el zachte kokosolie
- snufje zout.
- 250 gram rauwe cashewnoten
- 100 ml kokosolie, beetje gesmolten
- sap en rasp van één citroen
- 6 tl kokosblossumsuiker of 90ml honing/maple syrup
- 100ml kokosmelk/amandelmelk/rijstemelk, zonder toegevoegde suikers
- 250 gram rood fruit uit de diepvries of vers 150gr
- 2 el natuurlijke suikervervanger zoals honing enz
- sap van een halve citroen.
- Springvorm met een losse rong (20cm)
- Week de cashewnoten minimaal 2 uur.
- Mix in de ingrediënten voor de bodem fijn met behulp van een keukenmachine.
- Vet een taartvorm in en bekleed een bekleed hem met bakpapier.
- Verspreid het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
- Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in een blender. Verwerk tot een gladde massa.
- Verdeel met een spatel de helft van de vulling over de bodemlaag en strijk hem glad. Zet in de vriezer.
- Als je voor fruit uit de diepvries hebt gekozen laat het eerst goed ontdooien. kiest laat je dit eerst ontdooien. Pureer het vers of ontdooiende fruit met de “suiker”. Gebruik een zeef als je een gladde saus wilt krijgen.
- Haal minstens een uur later uit de diepvries en giet de tweede helft boven de harde eerste. Meng de fruitsaus erdoor.
- Zet de taartvorm alweer in de diepvries voor minstens 2 uurtjes. Haal uit de diepvries en zet in de koelkast een half uurtje voor het serveren.
- Je kunt natuurlijk de hele vulling tegelijk boven de bodem gieten en verdelen en laten invriezen. Je kunt in dit geval een stukje taart met de saus serveren.
- Serveer met een deel van de fruitsaus of/en vers fruit of/en geroosterde amandelen
Geniet!! en wees creatief door bijvoorbeeld een ander soort fruit te gebruiken (mango bijv! yum) of/en met noten of vers fruit te serveren.
Ik ga dit zeker eens proberen! Ik heb helaas al twee blenders gehad die in no time oververhit waren of geen vaste ingrediënten kon vermalen. Welke blender gebruik jij?
Wat leuk om te horen Emmie! Ik heb maanden een goede blender gezocht en twee terug gestuurd…uiteindelijk de Philips Viva HR2162/00 aangeschaft en wat ben ik tevreden mee! een aanrader wat mij betreft.
Succes!
Groetjes, Naomi
Wat heerlijk was de taart! Echt goed gelukt. Mn kindjes en gasten vonden t verrukkelijk. Kost wel wat tijd om te maken, maar dan heb je ook wat smakelijks
Hartelijk dank, leuk!! vooral dat de kinderen de taart lekker vonden;-)
Groetjes, Naomi
Heel erg lekker is deze taart! Heel bijzonder de smaak van cheescake, terwijl er hele andere ingrediënten is zitten.
Groet, Dicky
Dankjewel Dicky, en wat leuk, dat jij hem gemaakt hebt! hij is idd lekker en dat voelt goed om te genieten (bijna) zonder schuldgevoelens.
Groetjes, Naomi
Ik heb deze cheesecake nu al een paar keer gemaakt. En mijn gasten proefden niet eens dat het een Vegan versie is. Maar wel smullen! Ik maak wel de makkelijke variant, dus zonder saus, maar gewoon verse frambozen op de taart! Dank voor het recept.
Vandaag jarig en deze gemaakt. Vruchten door vulling gemixt. Super.
Wat leuk om te horen Fenneke! En heerlijk lijkt me, met die vruchten nog erbij…
Van harte gefeliciteerd :-)!
Is deze taart paleo proof? Ik krijg zondag gezin op visite wat paleo gericht eet. Ik wil graag wat voor ze maken.
Hoi,
Zo ver ik weet helemaal Paleo, lijkt me wel logisch. Maar ik ben geen Paleo expert dan weet ik het helaas niet 100%!
Is wel heel lekker én hartstikke gezond 😉
Hartelijke groet, Naomi
Hoe lang is de taart houdbaar?
En kan ik het later weer terug in de vriezer doen?
Hoi Roosje, als de taart ontdooit is kan hij eigenlijk niet terug in de vriezer.
In de koelkast is hij hoe dan ook 3 dagen houdbaar.
Hartelijke groet, Naomi
Hallo Naomi,
Er staat 90ml honing?
is dit ongeveer 6 eetlepels?
Hoor het heel graag van jou.
Hoi Reine,
Klopt inderdaad. Eén lepel honing is ongeveer 15ml.
Hartelijke groet en succes ermee!
Naomi
Dag Naomi, wat een super recept! En hoe lang is deze taart na bereiding houdbaar in de vriezer? Hartelijke groet, Hank
Dag Hank,
Hartelijk dank!
Uit mijn ervaring kan je hem zelfs 2 maanden in de vriezer bewaren, langer heb ik nog niet geprobeerd;-)
Smakelijke groeten,
Naomi