Champignons behoren tot de groep paddestoelen die er in heel veel soorten zijn. Van de 14.000 paddestoelen zijn er maar 3.000 eetbaar. Ze zijn niet alleen erg lekker maar ook super gezond als groente, meer dan je denkt! Echter zijn paddestoelen helemaal geen groente, maar raar genoeg zijn het vruchtlichamen van schimmels of zwammen.
Deze “schimmels” zijn vet, koolhydraten- en caloriearm, relatief eiwitrijk (ca 3%), vochtrijk (95%) en bevatten opvallend veel vitaminen (vooral B1, B3 en zelfs vit D), mineralen (vooral Kalium en Fosfor), voedingsvezels en antioxidanten (zoals het mineraal Selenium). Dit vind je in grotere hoeveelheden dan in de meeste groente. Witte champignons en Kastanje champignons zijn het populairst, maar ook steeds vaker zien we oesterzwammen, shiitake en andere tropische soorten op het menu verschijnen. Ben je net als ik gek op Shiitake…?
Deze van oorsprong Japanse paddenstoel, staat namelijk bekend als een van de lekkerste paddenstoelen ter wereld! en volgens de Chinese geneeskunde, als en krachtige medicinale paddenstoel.
Wat de voedingswaarde van Shiitakes betreft, even Googlen, valt het op dat ze nog rijker zijn aan mineralen en voedingsvezels dan gewone huis/keukenchampigonsn. Ze bevatten naast mineralen zoals Kalium en Magnesium, ook IJzer, Zink en Calcium, een echte mineralenbom zijn ze!
Paddestoelen bewaar je in de groentelade van de koelkast, liefst gewoon in hun originele verpakking en afgedekt. Je maakt ze niet met water schoon maar het liefst met een speciaal borsteltje
Je herkent verse paddenstoelen dat ze stevig zijn, droog en vertonen geen bruine vlekjes. De hoed en de lamellen zijn stevig gesloten en de rand van het hoedje krult niet om. Ik gebruik soms keukenpapier om de champignons op een droge manier snel schoon te maken. Je kan ze gekookt, gewokt, gebakken of zelfs rauw eten, zoals bijvoorbeeld in een salade, dun gesneden.
Het eerste recept met champignons kan je als warme/lauwe salade eten, als voorgerecht of bijgerecht. Heerlijk met rijst, quinoa of pasta. Ze zijn ook zo snel en makkelijk te bereiden. Met droge witte wijn is het nog lekkerder, maar ik laat jou de keuze om wijn toe te voegen of niet (alcohol verdampt wel tijdens het koken)
Dit gerecht is een feest voor de smaakpapillen zeker als je ook van spinazie en van boontjes houdt, en over de gezondheidsvoordelen van deze groene groente valt er nog weinig toe te voegen, toch?
Deze ingrediënten heb je nodig:
- Bakje (250 gr) kastanje champignons, of een andere soort
- 150 gr verse spinazie, gewassen, zo veel mogelijk steeltjes weggeknipt
- 150 gr groene boontjes (haricots verts), gewassen, topjes eraf
- 30 gr roomboter
- 3-4 el olijfolie
- zout en zwarte peper, naar smaak
- 1 el Teriyaki saus en/of een flinke scheut droge witte wijn (optioneel)
Bereiding:
- Snij de champignons in dunne plakken (3-4mm); snij de boontjes doormidden en de spinazie in dunne repen.
- Verhit boter in een grote pan op een hoog vuur. Zodra hij smelt voeg gelijk de olie. Verlaag het vuur en voeg de boontjes en laat ze 5-6 minuten koken.
- Voeg de champignons toe en bak de groente met een deksel op nog 2-3 minuten.
- Voeg vervolgnes de spinazierepen, het zout en de peper en eventueel de witte wijn en/of de Teriyaki. Bak alles nog 2 minuten totdat de spinazie geslonken is.
- Serveer in een mooie platte schaal of een ovaal bord.
Eet smakelijk!
Hoi Naomi,
Een echte winnaar deze salade. Hij viel hier zo in de smaak dat ik hem 2 dagen achter elkaar heb moeten maken. De 2e dag heb ik er gebakken reepjes ongepaneerde snitsel in een sausje van Boursin gesmolten in room bij gemaakt. Dan moet je natuurlijk niet de teryakki door de salade gooien.
Hoi Ingrid! Ja moet eerlijk zeggen is niet de soort gerechten die ik vaak heb gemaakt, maar nu wel ;-). En het klinkt errrug lekker, jouw variatie. De Terryakky stond eerlijk gezegd in het oorspronkelijke recept, denk dat ik het weg haal omdat het gewoon niet nodig is…toda raba&lehitra’ot.
Hoi,
ik wilde dit recept gaan maken maar ik zie bij de ingrediënten niet hoeveel teriyaki saus ik nodig heb. zou je dat misschien kunnen laten weten? BVD
Hoi Desiree, heel erg bedankt voor jouw vraag, ik heb de hoeveelheid bijgezet. Het is 1 eetlepel!
Groetjes,
Naomi
Bedankt voor het recept, voor hoeveel personen is de lijst met ingrediënten?
Ik neem aan voor 4 personen.
Zou je dit kunnen vermelden?
Hoi Mark, het kan idd voor 4 personen, maar dan houdt het in 100-120gr per portie.
Voor de meeste mensen is dit voldoende; anderen willen juist meer;-)
Ook met het ook op gezondheid en volwaardigheid, is het advies minstens 200gr groenten per dag, per persoon.
Hartelijke groet een eet smakelijk!
Naomi
Ik heb de teriyaki vervangen door een scheutje light sojasaus en twee theelepels knoflookpasta. Héérlijk en koolhydraat arm.
Heel wijs van je Jacqueline! Idd wordt het gerecht daardoor suiker-armer.
Hartelijk dan voor jouw bericht en compliment!
Groetjes, Naomi
Ik maak mijn eigen teriyakisaus en die is erg lekker
Hoi Patricia,
Dat klinkt heel interessant…heb je een recept voor mij?
Hartelijke groet en bedankt alvast!
Naomi
Lijkt me heerlijk al die recepten, dank daarvoor.
Een vraagje, wat kan ik als alternatief voor witte wijn gebruiken ineen recept?
Dankjewel, Hanny!
Ipv de witte wijn kan je, staat ook in de ingrediëntenlijst, Teriyakisaus gebruiken, maar ook zonder de twee is dit gerechtje lekker.
Het is gewoon een optie om de smaak te “upgraden” 🙂
Succes ermee en eet smakelijk!
Hartelijke groet, Naomi
In een woord heeeeeerlijk .
Ik heb gesmuld .
Hoi Annelies,
Wat leuk om te horen, dankjewel!!
Hartelijke groet, Naomi
Ik heb vanavond dit recept gemaakt.
Ik had geen teryaki-saus en dus wat sojasaus en kokosmelk toegevoegd. Ronduit lekker dit gerecht. Was voor mijn vrouw en mij een maaltijd. Nagenoeg koolhydraatarm.
Het recept bewaar ik. Komt zeker weer eens op tafel.
Hoi Paul,
Bedankt voor jouw reactie, leuk dat het jullie goed bevallen is! Goed idee, de Teriyaki door sojasaus en koksmelk te vervangen. Nog gezonder!
Hartelijke groet,
Naomi
Lekker met kip teryaki en jasmijnrijst. Vegetarische kipstuckjes erbij is ook lekker.
Dankjewel Sylvia…klinkt zeker heelijk.
én excuses voor mijn late reactie 😉
Smakelijke groeten,
Naomi