Zalmfilet met groene asperges en courgettes in een cherry tomatensaus

Eenvoudig zalmrecept dat niet alleen maar mooi er uit ziet maar is ook hartstikke lekker, en uiteraard…hartstikke gezond 🙂DSC_0516Tot eind juni zullen zijn de asperges volop verkrijgbaar zijn. Groene asperges zijn in het bijzonder rijk aan het aminozuur Asparagine. Asparagine lijkt de nierfunctie te stimuleren. verder heeft deze aminozuur waarschijnlijk een positief effect op de ziekte Jicht, op leverstoornissen en op chronische reuma. Ze zijn het smaakvolst als ze vers zijn.

DSC_0519
Groene asperges zijn niet alleen maar lekker maar ook opvallend gezond. Ze zijn een hele goede bron van vitaminen, vooral A, C, K en E, van voedinsvezels, zoals Inuline, die de groei van goede darmbacteriën bevorderd, zijn calorieën-, koolhydraat- en vetarm, en hebben een zeer lage Glycemische index. Verder bevatten groene asperges antioxidanten zoals Glutathion (op de voet gevolgd door avocado), Fytonutriënten zoals Salvestrolen en MSM (zwavelhoudende aminozuren die ontstekingsremmende werking zou hebben.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 zalmfilets
  • 1 courgette
  • 100gr groene asperges
  • 2 el olijfolie
  • zout, peper en gedroogde of verse tijm
  • 2 teentjes knoflook, dun gesneden

Voor de saus:

  • 500gr cherry- of Tastytom tomaten
  • 3 el olijfolie
  • snufje zout

DSC_0491Bereiding:

1. Als je de zalm in de oven wilt bakken: verwarm de oven voor op 180 graden
2. Snij de courgettes in dunne repen 6-7cm lang en spoel de asperges even in water.
3. Kook de asperges en de courgettes. Blancheer de groente in ijswater om het kookproces te remmen. Laat ze uitlekken.
4. Verwarm de olie in een pan en voeg de tomaatjes en de tijm toe. Bak de tomaten in de olie ongeveer een half uurtje
5. Leg de zalmfilets in een ovenschaal bedekt met bakpapier. Besmeer ze met een beetje olie en leg ze 12 minuten in de oven.
Of gril de zalmfilets in een hete grillpan.
6. Laat de tomaten een paar minuten af koelen. Doe ze vervolgens in een keukenmachine en verwerk ze in een romige, wat aan de dikke kant, sausje. Voor een rijke smaak voeg 1-2 el crème Fraiche toe en meng goed door de saus.
7. Wok 2 minuten de groente met zout en peper in een klein beetje olijfolie.
8. Schenk/giet de saus in 4 borden, schik de groente in de midden en de zalmfiletjes er boven op.
9. Bak de dungesneden knoflook 1-2 minuten in 1 el olie en strooi boven op de vis.

DSC_0493Vis is ook naast het Omega 3 gehalte rijk aan eiwit, B-vitamines en mineralen, zoals Calcium en Fosfor. Wil je meer lezen over de gezondheisvoordelen van vis en Omega-3? klik hier.

DSC_0504

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

4 Reacties

  1. Heb deze gisteravond klaargemaakt, met tasty Tom tomaten in de saus en alleen met adperges. Was heel erg lekker! Bedankt voor het recept. Ga nu verder rond kijken in jouw mooie site!
    Groetjes, Tamara vd Stelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.